Onderhoud

Snoeien voor de jaarwisseling
Bij de berk, kastanje, esdoorn, walnoot en druif komt de sapstroom al vroeg op gang. Snoeien voor de jaarwisseling is daarom noodzakelijk. Als deze soorten na de jaarwisseling gesnoeid worden, zullen de snoeiwonden gaan bloeden. Bloedende soorten kunnen ook gesnoeid worden als het blad aan de bomen zit.

Snoeien in de winter
In de winter is van de bladverliezende bomen en heesters de structuur van de takken goed te zien. Als een oude struik met een lelijke vorm een keer flink teruggesnoeid wordt knapt hij daar behoorlijk van op. Als er helemaal geen eer meer aan te behalen is kunnen de heesters nog tot op de grond toe teruggeknipt worden. Dit is verjongingssnoei. Het nadeel is dan dat er bij de voorjaarsbloeiers het eerstvolgende voorjaar geen bloemen te zien zijn. De najaarsbloeiers kunnen gesnoeid worden net voordat het jonge blad weer uitloopt.

Snoeien in het voorjaar
Alle heesters die na juni bloeien worden in het voorjaar (na de vorst) gesnoeid. Vlinderstruik, rozen en lavendel behoren tot de najaarsbloeiers. Tijdens strenge winters is het mogelijk dat takken van deze heesters invriezen. Zouden ze  voor de winter gesnoeid zijn dan is de kans groot dat ingevroren takken onherstelbaar beschadigd zijn. Als u vindt dat de struik er in de winter lelijk uitziet da kan hij wel wat gefatsoeneerd worden maar met het echte snoeien is het  beter om te wachten tot het voorjaar.

Snoeien na de bloei
De heesters die in het voorjaar bloeien worden na de bloei gesnoeid. De jasmijn die in juni bloeit is hiervan de laatste. Als deze voorjaarsbloeiers in het najaar of winter worden gesnoeid zullen er het volgende voorjaar geen bloemen aan zitten omdat de knoppen afgeknipt zijn. De reden dat voorjaarsbloeiers meteen na de bloei gesnoeid moeten worden ligt dus voor de hand. Komt u in de herfst tot de ontdekking dat de struik die in het voorjaar gesnoeid is er wel slordig uitziet kunnen er  best nog wel wat takken afgeknipt worden.

Snoeien van hagen en vormsnoei
Alle hagen en in vorm gesnoeide heesters worden gesnoeid na de langste dag. De sterste groei is dan geweest en meestal kan dan volstaan worden met een snoeibeurt per jaar. Voor degenen die het geen probleem vinden om vaker te snoeien mag er naar voorkeur vanaf mei tot september gesnoeid worden. Haagplanten zoals Taxus, Buxus, Hulst en Liguster hebben slapende knoppen. Als deze soorten diep teruggeknipt worden zullen ze er wat kaal uitzien maar naar verloop van tijd altijd weer uitlopen. Coniferen hebben deze eigenschap niet.